بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند،اما نه بدون حمایت معلم
بازیهای ویدیویی امروزه به یکی از مهمترین بخشهای زندگی افراد مختلف و به ویژه نوجوانان تبدیل شدهاند. این موضوع نشأت گرفته از پیشرفت علم و تکنولوژی و افزایش دسترسی به اینترنت پرسرعت در سرتاسر کرۀ زمین میباشد. در واقع با ظهور کامپیوترها و وسایل دیجیتالی، برخی از افراد به فکر سرگرمی جدیدی با استفاده از این فناوری افتادند، که به سرعت نیز تغییر شکل داده و امروزه از محبوبیت بالایی برخوردار است.
اما یکی از دغدغههای اصلی والدینی که فرزندان گیمر دارند، تاثیر این بازیها روی یادگیری آنها در کلاس درس است. با توجه به اهمیت این موضوع، ما در این مقاله با عنوان «بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند، اما نه بدون حمایت معلم» به بررسی تاثیر بازیهای ویدیویی روی روند یادگیری نوجوانان خواهیم پرداخت. در صورتی که شما نیز این نگرانی را در خصوص فرزند گیمر خود دارید، توصیه میکنیم در ادامۀ این مقاله ما را همراهی کنید.
تاثیر بازیهای ویدیویی روی یادگیری بچهها در کلاس درس
میدانید که انجام بازیهای ویدیویی روی افراد تاثیرات متفاوتی خواهد داشت. در قدیم بیشتر این گونه تصور میشد که بازیهای ویدیویی آثار مخربی روی روح و روان بچهها میگذارد و بیشتر والدین ترجیح میدادند که فرزندشان ساعات بسیار کمی را به انجام این گونه بازیها بگذراند. با انجام تحقیقات فراوان دانشمندان دریافتند که انجام بازیهای ویدیویی تنها آثار بدی برای بچهها ندارد و میتواند در برخی موارد نیز بسیار مفید عمل کرده و مهارتهای مختلفی را حتی به آنها آموزش دهد.
در نتیجه، باور قدیمی در خصوص مضرات انجام بازیهای ویدیویی در میان مردم اندکی تغییر کرده است. امروزه اگرچه هنوز برخی از مردم انجام این بازیها را توسط فرزند خود درست نمیدانند، اما اکثریت پذیرفتهاند که همچون بسیاری از موارد دیگر بازیهای ویدیویی بسته به نوع و زمان استفاده میتواند بسیار مفید بوده و نقش موثری در یادگیری نوجوانان در کلاس درس داشته باشند.
در نهایت این گونه میتوان بیان کرد که همچون سایر مواردی که زندگی ماشینی و دنیای دیجیتال برای ما انسانها ارائه میکند، بسته به نوع استفاده ما، میتوانند مفید یا مضر باشند. برای مثال برخی از اپلیکیشنها و شبکههای اجتماعی دارای فواید و مضرات زیادی هستند که تنها نوع و شیوۀ استفادۀ ما است که تعیین میکند کدام یک بیشتر تاثیر داشته باشد. بازیهای ویدیویی نیز درست به همین شکل میتوانند مفید یا مضر باشند.
فواید بازیهای ویدیویی برای دانشآموزان
پس از توضیح این مسئله که بازیهای ویدیویی میتوانند همزمان دارای تاثیرات خوب و بد باشند، بهتر است به تفکیک هر کدام از فواید و مضرات این بازیها را برای شما عزیزان بیان کنیم تا تصویر روشنتری از این تاثیرات روی فرزندان خود داشته باشید.
افزایش تمرکز
یکی از فوایدی که انجام بازیهای ویدیویی میتواند برای افراد و به ویژه نوجوانان داشته باشد، کمک به افزایش تمرکز آنها خواهد بود. بسیاری از بازیها به گونهای طراحی شدهاند که برای موفقیت و پیشروی در آنها نیاز است کاربر تمرکز داشته باشد تا از عهدۀ انجام آن برآید. علاوه بر آن برای موفقیت در این بازیها لازم است تا فرد ارتباط خوبی میان اعضای بدن خود به همراه تصمیمگیری سریع داشته باشد. تمامی موارد ذکر شده با افزایش تمرکز امکانپذیر خواهد بود.
همچنین بخوانید:معرفی ۱۵بازی موبایلی برای افزایش تمرکز
افزایش خلاقیت
از دیگر فواید مهمی که بازیهای ویدیویی روی گیمرها میگذارند، افزایش خلاقیت است. در اجرای این گونه بازیها، کاربر میتواند جنبههای مختلف را بررسی کرده تا بهترین راه را برای پیش رفتن پیدا کند. اگرچه بازیهای ویدیویی طعم شکست در انتخابهای اشتباه را به گیمر میچشانند، اما این مورد را نیز آموزش میدهند که اولا هر شکست تاوانی دارد، دوما با هر شکست فرصتی دوباره به دست خواهد آمد تا بتوان بدون تکرار اشتباههای پیشین، راهی جدید را برای جلو رفتن پیدا کرد.تمامی موارد توصیف شده در نهایت منجر به افزایش خلاقیت و باز شدن فکر نوجوان در حین بازی و سپس در هنگام یادگیری دروس میشود.
تقویت مهارت حل مسئله
حل مسئله مهارتی است که به صورت اکتسابی در طول زندگی و در حالتی که فرد در شرایط خاص قرار بگیرد، به دست میآید. این مهارت در طول زندگی بسیار مفید بوده و تنها عاملی برای افزایش توانایی یادگیری دروس در مدرسه محسوب نمیشود. بازیهای ویدیویی به خوبی این مهارت را در گیمر پرورش میدهند. به گونهای که میتوان گفت افرادی که بیشتر بازیهای کامپیوتری انجام میدهند در زندگی راحتتر با مشکلات مواجه میشوند.
تقویت هوش هیجانی
طبق گفته محققان، انسانها در زندگی دارای انواع هوش هستند که هر کدام برای بخشی از مشکلات مناسب است. در حالت کلی هوش انسان به دو دستۀ IQ و EQ که همان هوش هیجانی است تقسیم میشود. در حقیقت هوش هیجانی زمانی اهمیت مییابد که انسان تحت تاثیر احساسات مختلف قرار گرفته و باید در آن لحظه بهترین تصمیم را اتخاذ کند.
هرچه فرد هوش هیجانی بالاتری داشته باشد، تصمیمات او بیشتر راهگشا خواهد بود و تطابق آن با منطق زیادتر است. اهمیت هوش هیجانی تا جایی برآورد شده است که میتواند هوش IQ را نیز تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به این که بازیهای ویدیویی در افزایش هوش هیجانی کاربر تاثیرگذارند، میتوان این مورد را نیز یکی از فواید این گونه بازیها محسوب کرد.
مضرات بازیهای ویدیویی
با توجه به این که این مقاله در خصوص این موضوع که «بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند. اما نه بدون حمایت معلم» است، باید علاوه بر فواید با مضرات آنها نیز آشنا باشید تا بتوانید به درستی از آنها استفاده کنید.
فواید ذکر شده نباید شما را گمراه کند که حالا که چنین فوایدی در انجام بازیهای ویدیویی است پس هر چه بیشتر نوجوان و بزرگسال وقت خود را صرف آن کند، همانقدر بهتر است. خیر! افراط در هر چیزی میتواند بسیار مضر باشد. البته که بازیهای ویدیویی نیز از این قاعده مستثنی نبودهاند. برای آشنایی بیشتر با مضرات آنها همراه ما باشید.
افزایش انزوا و جمعگریزی
از اولین مضرات بازیهای کامپیوتری میتوان به انزوای گیمرها اشاره کرد. در صورتی که ساعات استفاده از بازیهای ویدیویی زیاد شود، کاربر دچار جمعگریزی شده و نمیتواند ارتباط لازم و کافی را با سایر افراد برقرار کند. کودک منزوی در مدرسه و یادگیری نیز دچار اختلال خواهد شد و ترجیح میدهد زمان خود را در تنهایی و با انجام بازی کامپیوتری مورد علاقۀ خود پر کند.
ترویج و عادیسازی خشونت
برخی از بازیهای ویدیویی با توجه به ژانر و سبک خود دارای صحنههای خشونتبار هستند. به مرور زمان این موارد در شخصیت گیمر رسوخ کرده و از او فردی خشن و پرخاشگر میسازد. علاوه بر آن عادی شدن کشت و کشتار و رفتارهای خشن برای نوجوانان بسیار خطرناک خواهد بود و ممکن است منجر به اتفاقات ناخوشایندی در مدرسه و دیگر مکانها شود.
تطبیق ناپذیری با واقعیت
بسیاری از بازیهای ویدیویی دارای خط داستانی و روایتی فانتزی هستند تا جذابیت خود را برای کاربر حفظ کنند. در صورتی که نوجوان بیش از اندازه با انجام این بازیها سرگرم باشند، قدرت تشخیص میان دنیای واقعی و فانتزی بازی را از دست میدهند. این میزان از خیالپردازی و عدم تطابق با دنیای حقیقی میتواند به ویژه در سنین پایینتر بسیار مضر باشد. در نهایت به قدرت یادگیری دروس در مدرسه ضربه خواهد زد.
حالا که با فواید و مضرات بازیهای ویدیویی آشنا شدید، لازم است بدانید که ایجاد تعادل در استفاده از این گونه بازیها میتواند نقش بسیار مفیدی در یادگیری در کلاس داشته باشد.از آنجایی که در حین انجام بازیهای ویدیویی احساسات افراد کاملا برانگیخته میشود، آموزش در این حالت بهترین بازدهی را خواهد داشت. به همین جهت برخی از معلمان از این تاثیر استفاده کرده و تلاش کردند تا میزان یادگیری را در دانشآموزان افزایش دهند.
چرا بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند. اما نه بدون حمایت معلم؟
شاید این سوال برای شما نیز ایجاد شده باشد که اگر بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند، چرا بدون حمایت معلم محقق نمیشود؟ در حقیقت باید گفت که بازیهای ویدیویی دارای خط مشی و دستورالعملی هستند که گیمر با اجرای آن چه در ابتدا و چه در جریان بازی، متوجه آن خواهد شد. میتوان گفت که بازی ویدیویی نقش معلم را در هر لحظه ایفا میکند.
به همین علت است که گفته میشود بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند اما نه بدون حمایت معلم!بنابراین هر چقدر هم که بازی مورد نظر دست گیمر را در دنیای خود باز بگذارد و به افزایش خلاقیت و توانایی حل مسئله در جهان باز خود کمک کند، باز هم همچون یک معلم برای او نقش ایفا میکند. در نتیجه نمیتوان انتظار داشت انجام بازی کامپیوتری بتواند در هنگام یادگیری، استقلال کافی بدون نیاز به معلم را به نوجوان آموزش دهد.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مقاله که با عنوان « بازیهای ویدیویی میتوانند یادگیری در کلاس را تقویت کنند. اما نه بدون حمایت معلم» برای شما عزیزان ارائه شد، به بررسی تاثیرات مثبت و منفی بازیهای ویدیویی در یادگیری نوجوانان در مدرسه پرداختیم. لازم به ذکر است که اگرچه بازیهای کامپیوتری میتوانند فواید و مضراتی را برای افراد ایجاد میکنند، زمان انجام آنها برای اینکه یک طرف برتری داشته باشد، تعیین کننده خواهد بود.
برای مثال دانشآموزانی که بیش از 4 ساعت در روز را به انجام بازیهای ویدیویی مشغول هستند، عملکرد ضعیفتری در یادگیری دروس نشان میدهند. بنابراین توصیه میکنیم زمان اختصاص داده شده به چنین فعالیتهایی را برای فرزندان محصل خود، مدیریت کنید تا تاثیر مثبت آن را شاهد باشید.در نهایت باید بدانید که بازیهای ویدیویی در نقش یک معلم برای نوجوانان در یادگیری موارد مختلف خواهند بود و بدون حمایت معلم تاثیر مستقیمی در این زمینه نخواهند داشت.