بخاری هیزمی و فضای باز
انواع بخاری فضای باز و منزل
یکی از وسایل گرمایشی که در فصول سرد سال مورد استفاده قرار میگیرد بخاری میباشد . برخلاف پکیجها و رادیاتورهای امروزی ، برای راه اندازی بخاری ، به تجهیزات و لوله کشی ویژه نیاز نمیباشد . بخاری انواع مختلفی دارد که انتخاب درست این وسیله متناسب با مکان مورد نظر ، سبب صرفه جویی اقتصادی و همچنین انرژی میشود در این مقاله به بررسی انوع مختلف بخاری میپردازیم.بخاری هیزمی و فضای باز یکی از اولین بخاری های تولید دست بشر میباشد.
انوع بخاری ابر اساس سوخت مصرفی
-
بخاری گازی
در بخاریهای گاز از سوخت گاز شهری برای گرمایش محیط استفاده میشود . این نوع بخاری رایج ترین نوع بخاری در ایران است چراکه سوخت آن در کشور ما ارزان و در دسترس میباشد برخلاف بخاریهای برقی که صرفه اقتصادی زیادی ندارد . نکته مهم در استفاده از بخاریهای گازی راه اندازی و نصب درست آن میباشد و حتما باید تمامی نکات ایمنی را رعایت کرد تا دچار حادثه ناگوار نشویم.
-
بخاری برقی
این نوع بخاری برای گرم کردن محیط از انرژی برق استفاده میکند و برای راه اندازی آن تنها نیاز به یک پریز برق میباشد. به علت مصرف برق ، هزینه استفاده از این نوع بخازی زیاد بوده و برای استفاده در مکانهای کوچک مناسب میباشند تا بازدهی خوبی داشته باشند. بیشتر مدلهای این بخاری کمجا و سبک بوده و به راحتی قابلیت حمل و نقل و جابهجایی دارند.
-
بخاری هیزمی
برای کارکرد این نوع بخاری نیاز به سوخت هیزم مانند انوع چوب ، الوار ، تراشههای چوبی و … میباشد. باوجود بخاریهای گازی و برقی استفاده از بخاری هیزمی رواج چندانی ندارد و استفاده از آن سخت تر از دو نوع دیگر میباشد چراکه باید برای آن هیزم تهیه کرد و با روشن کردن آتش آن را راه اندازی نمود و همچنین این نوع بخاری دود تولید میکند. این دسته بخاری اغلب قیمت به صرفه ای دارند و برای تهیه غذاهای کبابی و دودی نیز مناسب میباشند.
انواع بخاری بر اساس سیستم خروج دود
بخاری ها در دوسته دودکشدار و بدون دودکش تقسیم میشوند.
-
بخاری دودکش دار:
در بخاریهای دودکش دار از دودکش برای خروج آلایندگی و گازهای مضر استفاده میشود . در بخاریهای گازی با سوختن گاز ، گاز منواکسید کرین تولید میشود که برای بدن خطر دارد ، به همین دلیل اغلب بخاریهای گازی دودکش دارند . نکته مهم این نوع بخاریها آن است که باید در نصب دودکش ، دقت لازم به عمل آید و به طور درست و در ارتفاع مناسب نصب شود تا سبب بروز حادثه و گازگرفتگی نشود. برخی بخاریهای هیزمی نیز مانند شومینه دارای دودکش میباشند تا دود و آلایندگی را به بیرون از منزل انتقال دهند.
-
بخاری بدون دودکش:
بخاریهای برقی همگی بدون دودکش میباشند چراکه مانند بخاریهای گازسوز ، گاز منواکسید کربن تولید نمیکنند . برخی از مدلهای بخاریهای برقی نیز بدون دودکش میباشند . در این نوع بخاریهای گازی از سیستم جدیدی استفاده شده است که در آن ترکیب نسبت اکسیژن و گاز به تناسب مناسب انجام میپذیرد و با مصرف کمترین مقدار اکسیژن ممکن ، بیشترین مقدار گرما و کمترین مقدار گاز کربن منواکسید تولید میشود. البته بهتر است که این نوع بخاریها در فضاهای نیمه باز و با تهویه مناسب مورد استفاده قرار بگیرند مانند بانکها که گردش هوا در آن جریان دارد.بخاریهای هیزمی نیز در هر دو مدل بدودن دودکش و با دودکش موجود میباشند.
انواع بخاری بر اساس نحوه اتصال
-
بخاری زمینی پایه دارد
متداول ترین شکل بخاریها که در فضای منازل مشاده میشود بخاری زمینه میباشد که خود دارای پایه است و نیاز به اتصال ندارد . به علت اینکه گرما به سمت بالا حرکت میکند این نوع بخاریها گرمای بیشتری تولید میکنند. برای استفاده از این بخاری ایمنی دستگاه و اتصالات صحیح اهمیت دارد به ویژه اگر دارای سیستم دودکش باشد.
-
بخاری دیواری
این نوع بخاریها به دیوار متصل میشوند و فضایی را اشغال نمیکنند به همین دلیل برای استفاده در مکانهای کوچک که جای کافی برای بخاریهای زمینی ندارند مناسب میباشند . همچنین اغلب این مدل بخاریها قدرت گرمایشی کمی دارند و تا نهایت هفت هزار کیلو کالری در ساعت قدرت دارند پس برای اتاقهای کوچک ، مغازه و … مناسب میباشند . اگر بخاری دیواری بدون دودکش باشد باید حتما به تهویه مناسب محیط دقت کرد و همچنین به طور صحیح آن را نصب نمود تا سبب بروز حادثه نشود.
-
بخاری سقفی
این مدل بخاری به سقف متصل میشود و حتما برای نصب آن باید از افراد متخصص بهره برد تا ایمن بوده و سبب بروز حادثه نشود. اغلب از این مدل بخاری در سر درِ مغازهها و مکانهای تجاری استفاده میشود.
انوع سیستم گرمایشی مورد استفاده در مکانهای مختلف
لوازم گرمایشی انواع مختلفی دارند هر کدام از آنها در یک مکان کاربرد دارند . در هر مکان و فضایی باتوجه به ویژگیهایی مانند متراژ ، بزرگی ، سیستم تهویه ، نوع کاربرد و … باید از سیستم گرمایشی مناسب آن بهره برد تا بیشترین بازدهی را داشته باشد . در ادامه به بررسی انواع سیستمهای گرمایشی میپردازیم :
-
بخاری صنعتی
از این نوع بخاری اغلب برای گرم کردن فضاهای بزرگ مانند مساجد ، مدارس ، سالنهای ورزشی ، فضاهای عمومی و … استفاده میشود. در این نوع بخاری گرما توسط مبدل حرارتی تولید میشود و این گرما به کمک فن و به شکل باد گرم به طور مستقیم به محیط میوزد.
-
بخاری های خانگی
این نوع بخاریها برای گرم کردن منازل ومحیطهای کوچک استفاده میشوند که از سوختهای برق و گاز و هیزم استفاده میکنند و در این مقاله با انواع مختلف آن آشنا شدیم.
-
بخاری فضای باز
از این نوع بخاری برای گرم کردن فضاهای سرباز مانند باغها ، ویلاها ، کافهها و رستورانهای سرباز ، تالارهای پذیرایی و … استفاده میشود . این مدل بخاریها ظاهر زیبایی دارند و به آنها بخاری چتری یا بخاری پاسیو نیز گفته میشود. این نوع بخاری در شکلهای مختلفی در بازار موجود میباشند و مانند بخاریهای بدون دودکش میباشند.
-
شومینه
شومینه نیز یکی دیگر از ابزارهای گرمایشی منازل میباشد که سابقه ای طولانی دارد و زیبایی ویژه ای به محیط میدهد.
-
آتشدان
آتشدان ها نیز نوعی وسیله گرمایشی هستند که برای گرم کردن فضاهای آزاد و سرباز مورد استفاده قرار میگیرند . آتشدانها در واقع نوعی شومینه بدون دودکش برای فضاهای سرباز هستند .
-
سیستم گرمایش از کف
از این نوع گرمایش اغلب برای مکانهای بزرگ و نیمه بازی مانند فرودگاهها ، سینماها ، بیمارستان و … استفاده میشود. در این روش گرما به طور یکنواخت در محیط پخش میشود و میزان مصرف انرژی آن بهینه میباشد ولی برای اینکه فضا به طور کامل گرم شود زمان زیادی نیاز است.
-
پکیجها و رادیاتورها
از این وسیله گرمایشی اغلب برای گرمکردن منازل و ساختمانها استفاده میشود و اغلب با سوخت برق و گاز گرما تولید میکنند. این وسیله مقرون به صرفه بوده و راه اندازی آن راحت میباشد.
منبع :سایت ویلاسازه